woensdag 13 april 2016

Tuindromen

Ik droom graag over mooie dingen. En zeker nu de lente haar intrede doet gaan mijn gedachten en dromen steeds vaker uit naar een prachtige tuin met bloemen en struiken en planten en - uiteraard een moestuin. In mijn droomtuin is er ook een rustig hoekje om je in terug te trekken en eigenlijk wil ik liefst ook een bijenkast. Ik weet alleen niet wat de Jeff daar van gaat vinden...

Even terug naar de realiteit misschien...

Voordat we aan die droomtuin kunnen beginnen bouwen was er eigenlijk nog iets dat in de weg stond. Of nu ja, eigenlijk net niét stond. De omheining!

Al sinds we hier wonen hebben we een heel leuk contact met onze buren. Deels omdat de buurvrouw gewoon een lieve mevrouw is die nog in ons huis gewoond heeft af en toe voor onze diertjes zorgt, en deels omdat onze omheining bestond uit een hele oude poort, hele oude palen en hele oude halve draad. 

We hadden er in't begin wel bamboestokken tegen gezet omdat iedereen in de tuin van de buurvrouw én in de tuin ernaast gewoon in onze living binnen kon kijken zodra onze lichten aan waren. Of gewoon als we in de tuin zitten met bezoek. Stiekem vind ik dat dan toch wel niet helemaal zo comfortabel...

Enfin, na een jaar waren die bamboestokken al goed versleten omdat we ze niet vast konden maken aan de oude half-aanwezige draad. De palen waren van die zware betonnen palen en 2 ervan waren volledig stuk. Hoe doe je dat trouwens, betonnen palen stukmaken?!

Voor de werken: oude draad, oude palen, oude poort, oude bamboe

We besloten in februari dat we de omheining dit jaar volledig weg wilden halen en een nieuwe plaatsen zodat we de tuin wat konden afschermen en aanleggen. De buurvrouw heeft elk jaar in de paasvakantie een moestuincrew op bezoek (aka de schoonzoon met kleinzonen) dus het moest in maart gebeuren.

Out with the old, in with the new!

Na wat zoeken besloten we om voor groene palen met tennisdraad te gaan. We vonden de website van Draadmagazijn.be en bestelden een pakket in de gewenste lengte. Want "wat je zelf doet, doe je meestal beter!" ofzoiets en ook gewoon omdat dat een pak goedkoper is dan iemand laten komen. We berekenden dat we zo'n 1000 euro bespaard hebben door het zelf te zetten en ons materiaal op deze website te bestellen. Vriendelijke mensen, supersnel (op 2 dagen hadden we alles in huis), goed materiaal en een handige handleiding voor de doe-het-zelver - Jeff dus.

Graven maar!

Jeff nam een paar dagen verlof en begon flink te graven. Betonnen palen zijn zwaar en goéd verankerd met, jawel, beton. Veel werk dus en ik heb ook wat geholpen, want zo ben ik dan wel hè. Het graven en vervolgens opruimen van al dat beton was het zwaarste werk.

De schoonpapa kwam helpen met de laatste graafjes en het plaatsen van de omheining. Dankzij de handleiding en de knappe koppen van Jeff en zijn papa viel dat allemaal goed mee. 1,5 dag graven, 1,5 dag omheining plaatsen en tadaaa!

De palen nét geplaatst, de tuin vol rommel...

En nu hebben we dus een nieuwe omheining! We hebben alleen nog niet beslist wat we er tegen gaan zetten. We weten wel dat we iets "natuurlijks" willen waar geen onderhoud (snoeien dus) aan te pas komt. Bamboe is dan de goedkoopste optie maar heidematten lijken ons toch duurzamer.  Helaas is dat meteen een pak duurder. Om de kosten wat te spreiden zouden we ook kunnen gaan voor een voorlopige bamboe-afsluiting en binnen 3 jaar dat vervangen door heidematten. We weten het nog niet...

We kunnen weer verder


De basis voor onze tuin is nu wel goed gelegd en we kunnen weer verder met de (moes)tuin. Helaas pindakaas werd ongeveer de helft van onze aardbeienplantjes bedolven onder het zand dus minder aardbeien dit jaar... En verder wil ik nog graag paadjes en bedden aanleggen in de tuin. En de perenboom verplanten. En een mooi zithoekje creëren met een rozenboog en bloembedden er omheen om de bijtjes aan te trekken.

Veel plannen in mijn hoofd! En dan heb ik nog steeds niks gezaaid he. Ik denk dat we dit jaar dus misschien weer een aantal plantjes gaan kopen in plaats van uit zaad te kweken. Dat geeft ons toch nog een dikke maand respijt... 

Soms denk ik dat ik wat te veel tegelijk wil! En je moet beginnen bij het begin. De achtergrond van mijn (moes)tuindroom is nu klaar - de omheining. Nu kunnen we stilaan verder bouwen: de bedden, de paadjes en ruimte voor mijn zithoekje. En dan kunnen we alles opvullen met planten en bloemen en binnen de kortste keren zitten we in onze tuin te genieten van al dat moois en lekkers!

A girl can dream, right?

Wat zouden jullie doen, bamboe of heidematten of nog iets anders??

Meer over onze tuin vind je hier

2 opmerkingen:

  1. Waarom overweeg je geen klimop? Is natuurlijk, schermt goed af en met één keer per jaar scheren ben je van 't onderhoud af. Ik probeer in 't weekend een foto te maken bij mijn vriendin en deel ze dan wel via fb.
    Ik informeer ook eens of ze nog weet hoeveel planten per m ze geplaatst heeft. Er zitten in elk geval ook bamboe-matten op de draad om het sneller dicht te krijgen. Maar na 9 jaar zie je daar niets meer van.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje na! Tips, opmerkingen, go for it :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...