woensdag 17 februari 2016

Moestuinplannen

Het weer wordt stilaan wat mooier en het begint te kriebelen om de tuin onder handen te nemen. Dit jaar hebben we wel wat projectjes opstaan zoals de omheining naar de buren toe vervangen en misschien al wat struiken planten.

Verder is dit het eerste jaar dat ik zelf niet zwanger ben of helemaal overdonderd door het moederschap (hoewel??) en dus wil ik zelf ook wat meer tijd in de tuin doorbrengen. En meer bepaald in de moestuin!

De afgelopen jaren smeten we gewoon wat zaden en kleine plantjes in de tuin en BAM - een moestuin werd geboren. Hier en daar las ik via facebookgroepen wel wat tips of stelde ik vragen als er iets grandioos mislukte maar verder kwamen we niet. Aangezien ik ook 2 jaren zwanger en bijgevolg kotsmisselijk was tijdens het hoogseizoen, kwam er van de groentjes helaas niet zo veel in huis (pun not intended).

Fotootje van bijna 2 jaar geleden

Dit jaar wil ik het graag anders aanpakken! Mijn favoriete scenario zou eigenlijk zijn dat ik kon leren moestuinieren van een echte moestuinder. Mijn bompa bijvoorbeeld had een prachtige tuin en ik herinner mij grote bloemen die mijn bomma plukte om mijn ontbijt op te fleuren. En een grote serre met druiven en tomaten en een bompa die dan elke dag een toertje deed door zijn moestuin. Helaas stierf mijn lieve bompa al verschillende jaren geleden. Ik was ook nog te jong om veel van hem te leren toen hij die moestuintoertjes maakte...


Op zoek naar the next best thing kwam ik uit bij mijn broer en Mme Zsazsa. Mijn broer is niet zo vaak in de buurt maar hij is wel beschikbaar voor de occasionele tips & tricks voor een mooie (moes)tuin. Moest hij wat dichterbij wonen zou hij onze hele tuin mogen inrichten van mij! En Mme Zsazsa schreef haar kennis dan weer neer in een boek. Ik kreeg dat boek van mijn lieve schoonouders voor mijn verjaardag en sindsdien gebruik ik af en toe een babydutje om mij wat in te lezen. Pfoeee!! Wat valt er veel te leren!! Gewasrotatie, mulchen en composteren, wanneer wel en niet planten en zaaien, allerlei plagen... 

De moestuinplek staat er en uit ervaring weet ik wel dat er altijd wel iets groeit. Al ware het enkel al doordat we een enorm aarbeienveld en een paar grote frambozenstruiken hebben die vanzelf hun ding doen. Ik ga het dus gewoon rustigaan doen, kijken hoe ver ik dit jaar geraak tijdens de babydutjes en het huishouden door. En af en toe den echtgenoot eens aan het werk zetten.


Als ik het goed zie dan is het vanaf maart vooral dat er begonnen wordt. Nog een goeie twee weken dus. Tot dan ga ik braafkes verder met lezen, plannekes tekenen en een beetje dromen.


Iemand nog tips of iets waar we zéker aan moeten denken?
Wat zetten jullie zoal in de moestuin?

14 opmerkingen:

 1. Zalig! Ik laat het dit jaar aan mij voorbijgaan. In principe zou ik nog perfect wat kunnen zaaien en plantjes in de grond stoppen, maar tegen dat het tijd is om te oogsten ga ik echt niet mobiel genoeg meer zijn. Of al bevallen, zeg. Dus dit jaar maar efkes niet. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen slecht idee ;-)
   Ik was altijd gewoon te mottig/misselijk/depri/... en ik vond dat dat keeeeivies dat dat uit de tuin kwam en dat ik daar met mijn handen moest aankomen whahaha! Alsof de groentjes uit de winkel niet in aanraking komen met grond! Erg he, hormonen ;-)

   Verwijderen
 2. veel succes
  ik heb dat opgegeven, ik heb geen groene vingers :p haha (eigenlijk ben ik vooral veels te bang voor al die beestjes die daartussen leven)

  ik zal al blij zijn als er hier een stuk gras gezaaid kan worden ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gras is ook al leuk ja haha! Ik denk dat het voor jou misschien niet meteen de beste levensperiode is :p Misschien kan je als de kindjes dat leuk vinden zo radijsjes in een pot zaaien! Of aardbeitjes. Dat zullen ze vast leuk vindne!

   Verwijderen
 3. De zaden van Velt zijn besteld en binnen, maar ik ga dit jaar ook hulp van de papa moeten inroepen. Tegen de zomer zal ik ook minder mobiel zijn, en ik moet heel erg opletten met mogelijke besmetting van toxoplasmose. Ik kijk zó uit naar wanneer ik weer slaatjes mag eten :-)
  Vorig jaar speelde ik op veilig met o.a. boontjes en courgette, dit jaar waag ik me ook aan boerenkool en erwtjes. En koriander. Veel. Koriander!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zie je bent al veel verder! Zaden zijn hier nog niet te zien :p Eerst nog lijstjes maken en dan kijken wat waar kan en een plekje zoeken voor de zaden (want ik ben nogal aan het organiseren geslagen, alles moet een plekje!).
   Boerenkool is trouwens ook écht makkelijk, dat groeit gelijk kool ;-) En heerlijk om in de winter te kunnen oogsten! Je hebt er eigenlijk geen omkijken naar.

   Verwijderen
 4. Leuk! Ik ga ook binnenkort weer nadenken over mijn moestuintje. Ieder jaar leer ik weer meer. Mijn moestuingoeroe is Jelle Medema van de Makkelijke Moestuin. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is nog eens een goede tip!! De Makkelijke Moestuin, dat klinkt echt supergoed doenbaar ;-)

   Verwijderen
 5. Ik wil er ook aan beginnen. Alleen helemaal geen groene vingers in
  De buurt. Zal t dus helemaal zelf van boeken en blogs moeten leren (lang leve Pinterest!)

  Enige nadeel. Ben wel hoogzwanger en pas bevallen rond de oogsttijd. Dus dat wordt een familie project, alleen kan mama dat niet. Gelukkig kunnen de kids (3&5 jaar) vast ook wel wat helpen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat zwanger zijn is toch wel een dingetje he... Maar je kan gewoon gemakkelijke dingen doen! Aardbeitjes kan je eventueel in potten houden, scheelt weer wat gebuk. Courgette gaat supermakkelijk! Mijn tip: enkel zaaien wat je ook echt eet hahaha!

   Verwijderen
 6. Ik heb vorig jaar via velt een cursus moestuinieren gevolgd. Heel leuk en je leerde er echt wel wat praktische dingetjes van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat een goede tip!!
   Net eens op hun website gaan kijken, 't is niet helemaal duidelijk hoe vaak en hoeveel het kost maar ik zal eens moeten mailen denk ik. Er zijn in elk geval al cursussen hier niet zo ver vandaan :)

   Verwijderen
 7. Bij ons doet mijn man de moestuin. Hij plant ieder jaar in ieder geval spercieboontjes.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boontjes zijn écht niet mijn ding! Het eerste jaar hadden we er geplant en heb ik ze allemaal laten verrotten hahaha! Geen spercieboontjes voor ons dus ;-)

   Verwijderen

Laat gerust een berichtje na! Tips, opmerkingen, go for it :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...