maandag 25 januari 2016

Mommy must-haves voor de eerste maand

Daar zit je dan! Net thuis van het ziekenhuis met je pasgeboren baby op je arm. Maar wat heb je nu eigenlijk nodig tijdens die eerste weken thuis? 

Eigenlijk echt niet veel. Volgens mij kan je prima overleven op eten en drinken en een paar (al dan niet tastbare) must-haves. Hier zijn mijn aanraders voor pasbevallen mama's!


De foto's in dit artikel zijn genomen door SAMB Photography toen Joshua 1 maand werd!

1. Rust!!!

Het aller-allerbelangrijkste. Rust rust rust. Jij hebt het nodig want je hebt er net een kind uitgeperst met de kracht waarvan je lichaam kan scheuren. Seriously, denk daar eens even over na... Zo hard persen dat je éigen lichaam scheurt. Of, als je een keizersnede had, je BUIK was opengesneden. Open hè! Yep, je moet rusten.

Maar niet alleen jij, ook de baby heeft het nodig! Heel zijn wereld is veranderd en hij heeft tijd nodig om daar aan te wennen. Dus je grootste must-have is rust. Dat bezoek kan wel wachten, zelfs al vinden ze zelf van niet. Vanaf nu kan je zeggen "... omdat ik het zeg en ik ben de mama en mama is de baas!".


2. Een zelfstandige vroedvrouw! 

Je vindt ze via je ziekenhuis of op vbov.be. Zoek gewoon op jouw locatie en dan kies je iemand uit. Ik zou zelfs durven aanraden om gewoon sowieso een week nadat je thuis bent die vroedvrouw te bellen en dan zeg je "hellow, ik ben xxx en ben een week geleden bevallen, kan je eens langskomen?". Meer hebben die dames niet nodig om in gang te schieten. Ze komen dan eens wegen, helpen als je iets niet durft, kijken het naveltje na, luisteren of je zelf vragen hebt (trust me, die heb je wel!)...

Wacht niet tot je vol twijfels en vragen zit of tot er iets misloopt of tot je keiveel pijn hebt (van de voeding, van de knip, van de emoties, whatever!). Vroedvrouwen zorgen niet alleen voor bevallingen maar zijn experten in kleine babytjes en nieuwe mama's. Een persoonlijke mama-coach dus. En gratis! Gewoon doen!


3. Anti-lek gerief

Kraamverband (superdikke zoals in't ziekenhuis kan je hier trouwens bestellen!) en borstcompressen. Dat laatste kan serieus oplopen als je zoals ik melk blijft lekken tot je stopt met borstvoeding geven. Kijk dus zeker eens voor de wasbare varianten. Wel even voorwassen want daardoor verhoog je het absorptievermogen, anders krijg je - jawel - lekken.


4. Borstvoedingskussen

Om (borst-)voeding te geven, om op te leunen, om rond de baby te leggen voor een geborgen gevoel of zodat het kind niet uit bed of de zetel tottert. Meer dan genoeg redenen om zo'n ding aan te schaffen en dat hoeft niet eens duur te zijn.

5. Neogenyl kuurtje

Een geweldige tip van mijn vroedvrouw. Eigenlijk is dit pas voor de tweede maand want na een maand zit je door je reserves maar goed, ik zet het toch hier bij. Het is een vitaminenkuur van 2 weken waarbij je elke dag een klein flesje drinkt, liefst 's ochtends. Je haalt dat gewoon zonder voorschrift bij de apotheker voor iets minder dan 15 euro geloof ik. Echt een aanrader! Zorg er wel eerst voor dat je spijsvertering (ahum) weer goed op gang is gekomen want ijzer zorgt voor extra constipatie en daar heeft geen enkele pasbevallen vrouw zin in.

6. Een mama-BFF

Een mama, een vriendin die kindjes heeft of wie dan ook: iemand om tegen te zagen als het niet goed gaat of als je even een dipje hebt. Iemand die niét zegt "och tzijn de hormonen gewoon" maar iemand die zegt "maar allez gij, natuurlijk is dat lastig!! Net een kind er uit geperst/buik open gesneden na 9 maanden een MENS te maken - een méns hè! - en dan non-stop voor datzelfde mini-mensenkind zorgen, overleven op 0% slaap en kijk eens hoe ont-zet-tend goed je dat allemaal doet!! You are awesommmme!!"

Als je niemand hebt om tegen te zagen, bel dan die vroedvrouw eens op. Of stuur mij maar een berichtje via de facebookpagina, dan zal ik je wel wat oppeppen.


Volgens mij zijn dat de belangrijkste dingen in het leven van nieuwe mama... Wat vinden jullie zelf nog belangrijk??

Zo, nu ga ik zelf nog wat rust nemen en mijn babytje knuffelen. 
Is het trouwens geen schatje, die zoon van mij?!

Lees zeker ook eens mijn tips voor de eerste weken borstvoeding!


4 opmerkingen:

 1. Leuke post, ik denk dat een netwerk ook wel belangrijk is, een papa die boodschappen doet, een schoonmoeder die je kraamfood brengt, een vriendin die de spullen van je lijst gaat ophalen. En inderdaad het lef om neen te durven zeggen en gewoon te rusten! Eens je aan het werk bent besef je pas dat je dat eigenlijk te weinig gedaan hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Och Evelien! De eerlijke, menselijke & échte manier waarop jij schrijft geeft me zoveel vertrouwen dat ik jou wel zou willen promoveren tot mama-BFF ;) xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Rust en een goede vriendin vind ik geweldige tips. Helemaal mee eens.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel voor de tips Evelien! Ik zal deze blogpost onthouden als het ooit zover komt ;-)
  En prachtige foto's, Joke doet dat super goed!

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje na! Tips, opmerkingen, go for it :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...