woensdag 11 februari 2015

Mama worden, het is me wat!

Wie had ooit gedacht dat zo'n klein mensje zo'n groot verschil zou maken?

Sinds de geboorte van ons kleine meisje heb ik superveel geleerd. Over het leven en ook gewoon over mijn leven. En ik voel dat ik ontzettend veranderd ben. Mama worden, dat is niet gewoon een vrouw met een kind worden, nee, het verandert elke vezel in je lichaam. Je voelt je ineens verbonden met elke andere ouder, en je begrijpt dingen die je ervoor niet begreep. Of waar je misschien gewoon niet bij stilstond.


Ik moest bijvoorbeeld vroeger altijd lachen met mijn eigen mama als ze weer eens met de tranen in haar ogen zat. En nu ben ik zélf "dié mama".
Een van mijn favoriete personages uit een serie sterft? Yep, tranen met tuiten! Iemand die vertelt dat ze zwanger is of gaat trouwen? Dat voelt alsof mijn hart gaat ontploffen van blijdschap! Een vriendin die vertelt dat haar kindje ernstig ziek is? Daar ben ik dagen lang niet goed van...

En niet alleen die versterkte emoties, ook de verbondenheid vind ik zo apart. Met Ella heb ik een band die ik nooit zou kunnen beschrijven. In die nachtelijke momenten waarin ik haar dicht tegen mij aandruk en zij op haar rustige ik-heb-alle-tijd-van-de-wereld tempo drinkt, wordt er stiekem een band gesmeedt die niemand anders dan een mama echt kan begrijpen. De zielen van de mama haar kindje worden precies aan elkaar vastgeknoopt en je kan bijna niet anders dan helemaal verliefd worden - zelfs als dat gevoel er in die eerste levensmomenten van je kleintje misschien nog niet helemaal was.
Als je nog op zoek was naar de reden van de nachtvoedingen van die eerste weken/maanden(/jaren!): dit is mijn verklaring daarvoor ;-)

 Be still my heart!

Over banden gesproken, mijn band met Jeff is ook zo veranderd. Als hij thuiskomt en Ella doet haar "papa-is-thuuuuuis"-dansje dan smelt ik en staan de tranen weer in mijn ogen. Elke dag opnieuw. Ook al duwt ze mij weg en wil ze nog maar één ding: "pápáááá!!!"
Ik vind het prima en ik geniet! Want ik zie dat de liefde van mijn leven net zoveel van mijn kleine schat houdt als ik. We houden samen van dat kleine wondertje en dat maakt onze liefde ook dieper en veelzijdiger. 

 Zo'n baby krijgen, dat zet je leven op zijn kop ;-)

En ik leer bij! Wow, ik had nooit gedacht dat ik zoooveel te leren had (hèhè).
Ik denk dat ik zelfs mijn tekst voor het leven gevonden heb: "Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing". Amai, wat ben ik hierin gegroeid en besef ik tegelijkertijd dat ik nog een lange weg te gaan heb.


Ik zie anderen op een andere manier en ik probeer meer geduld en vriendelijkheid aan anderen te tonen. Want elke persoon die ik tegenkom is iemands Ella. Iedereen is iemands dochter of zoon, of mama of papa, of tante of nonkel. Iédereen is belangrijk voor iémand. En iedereen is anders. Ella is ook anders dan ik en toch hou ik zo-zo-zoveel van haar.

En dat is allemaal op een jaar tijd gebeurd... Ik heb nog steeds héél veel te leren en elke dag opnieuw besef ik dat ik fouten gemaakt heb, ongeduldig ben geweest omdat ze treuzelde om nog even langer bij de "kippiekippies" te staan kijken, mijn zelfbeheersing verloor toen ze voor de vijfde keer haar eten in mijn pasgewassen kleren smeerde omdat ze mijn hand wilde vasthouden...

 Foto van toen ons prutske nog een miniprutske was!
©
©
© Sophie Sebrechts

Maar het is ok! Want zelfs op het moment dat ik in de fout ga, zie ik in haar ogen dat ze nog stééds bij mij wil zijn, nog stééds van mij houdt en dat ik nog steeds de liefste van de wereld ben voor haar. (Sorry schat, de mama wint ;-) )

En jawel het is zwaar, dat moederschap. Maar zoooo de moeite waard!

7 opmerkingen:

 1. I needed this. Vooral die laatste alinea.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ... en daarmee is alles gezegd :-) Zo mooi, zo waar en ja, ook ik had deze nodig nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. en dan zit ik hier met traantjes in mijn ogen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo herkenbaar, mooi opgeschreven. Het moederschap is inderdaad heel bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi :) en herkenbaar. Ik wist niet half hoe ongeduldig ik was totdat ik kindjes kreeg....de ultieme leerschool :)

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje na! Tips, opmerkingen, go for it :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...