maandag 23 februari 2015

Een zeer geslaagd verfprojectje

Het was een beetje stil op het huisprojectjes-front de laatste tijd. Enfin, online dan toch want in't echt is er wél het één en ander gebeurd. Het is gewoon niet zo gemakkelijk om leuke foto's te trekken als er een klein monstertje rondloopt en chaos zaait haha!

Vandaag heb ik toch weer even tijd om een leuk projectje met jullie te delen.
In onze living stond een oude donkere kast die ik van mijn bomma geërfd heb. Het is best een mooie kast maar voor ons beperkte huisje nam hij wel heel veel plaats in voor de weinige bergruimte die hij bood. Dus ging ik op zoek via 2dehands.be naar een beter alternatief.

 De oude kast

Ik vond er prachtige kasten in een stijl die ze Rivièra Maison noemen, echt supermooie witte kasten met glazen deurtjes! Maar een kast van om en bij de 400 euro zag ik precies toch niet helemaal zitten... De dure kasten waren vaak tweedehands grenen kasten die geverfd waren en zo ineens een heel ander uiterlijk kregen. Met een beetje geluk viel ik online over een prachtige - ongeverfde - grenen kast die ik voor 100 euro op de kop kon tikken!

Vóór het verven
De laadjes had ik er al uitgehaald om alles goed te kunnen poetsen/ontvetten!

Na wat online research ontdekte ik dat je met krijtverf heel gemakkelijk een kast kan verven zonder te schuren en te primen. I-de-aal!!

Ik vond een winkeltje in Wondelgem waar de speciale verf (Chalk Paint van Annie Sloan) verkocht wordt en voor de verandering ben ik daar langsgegaan in plaats van online te bestellen. Geen verzendkosten en een uitje met ons kleine meisje zodat ik ook wat vraagjes kon stellen aan de verkopers. En wat een geweldige mensen zijn dat daar! Yvonne is de eigenaresse en heeft al jarenlange ervaring met krijtverf. Ik ging dus pas na een dik uur naar huis met een pak informatie, een heleboel tips & tricks en Yvonne gooide er nog een hoop zelfvertrouwen bij.  
I can do this!!

 De onderkast met een eerste verflaagje

Krijtverf verft eigenlijk best gemakkelijk. Enfin, die eerste laag in elk geval! Toen ik aan mijn tweede laag begon, bleek dat de broze verf gemakkelijk weer weggewreven werd met de verfborstel. Zeker op hoekjes en kantjes viel dat op. Op zich geen probleem want dat hoort wel een beetje bij de stijl, maar toch even wennen als je niet verwacht dat het zó gemakkelijk wegveegt. Achteraf verzegel je de verf met een wax, dus het blijft niet zo kwetsbaar.

Na de eerste laag krijtverf

Na de tweede (en op sommige oppervlakken derde) laag verf moet je de kast dus nog eens inwrijven met een laagje wax. Poeeeh, wat een werk! Ik heb eigenlijk niet zoveel geduld voor de onzichtbare afwerkingsdingen dus dat was even doorzetten ;-)
In principe doe je er één laag wax op maar ik vond toch dat een tweede laag een mooier effect geeft, zeker op de grote oppervlakken waar je veel gebruik van maakt.


Ik wilde mijn kast ook nog afwerken met mooie kastknopjes en die heb ik wel online besteld omdat ik op porseleinenknoppen.nl een groot aanbod vond. De mensen achter de webwinkel zijn ook echt geweldig. Ik had een probleem met mijn bestelling en dat werd meteen zonder problemen opgelost! Ook in het contact dat we hadden bleek duidelijk dat die mensen helemaal voor hun winkeltje gaan en gewoon hun klanten blij willen maken. Een échte aanrader!


Ik vind het eindresultaat echt geweldig! Wat een opbergruimte hebben we nu en wat een immens verschil in hoe onze woonkamer aanvoelt...  
Een geslaagd projectje, al zeg ik het zelf ;-)

 Het resultaat!

En hoeveel mij dat nu gekost heeft?
De kast: 100 euro
De verf: 30 euro (voor 1 liter, ik kwam er net mee toe voor deze kast)
De wax: 15 euro (ik heb nog iets meer dan een half blik wax over)
De knopjes: 33 euro

Totaal = 178 euro! Dat is minder dan de helft van wat ik betaald had als ik dit type afgewerkte kast gewoon had gekocht. Klinkt goed, toch? :-)

7 opmerkingen:

Laat gerust een berichtje na! Tips, opmerkingen, go for it :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...