zondag 28 december 2014

Mijn meisje is vandaag elf maanden!

Ella is vandaag 11 maanden oud! Een geweldige leeftijd zo tijdens de feestdagen :-)
Ze begrijpt al een beetje wat er rond haar gebeurt, geniet van het gezelschap, de aandacht en de lichtjes en kan toch nog vroeg in bed zodat de papa en de mama ook nog wat rust hebben, hah!


11 maanden, waar vliegt die tijd toch heen?
Enfin, een paar updates over hoe ons kleine meisje het doet.

Klein tettermieke
Het praten gaat keigoed!! De woordjes die ze momenteel kent: neus (neuuuu--n), melk (mèwmèw - gaat meestal gepaard met getrek aan mijn bloes, tsja...) , mama, papa, mooi (mooo, zegt ze tegen alles waarvan wij zeggen dat het mooi is ;-) ), dada, badje (ba-ba), bal (ba), njamnjam (als ze gaat eten of tijdens het eten of als iemand anders iets eet - maar eigenlijk is dat geen woord he), oma (ommmmma), nee (gaat gepaard met haar hoofdje dat nee schudt en haar vingertje dat ook heen en weer gaat! Zo grappig!), aai (aaaaa - waarbij je vervolgens moet oppassen dat de bijgeleverde aai niet te hard is), neuzeneuze (neeuneneuneuuuu - zegt ze uit zichzelf als jij de andeling doet, je weet wel, met je neus tegen haar neusje wrijven)

Ik vergeet er vast nog een paar want ze is de laatste week heel erg gefocust op het proberen nazeggen wat wij zeggen. Maar dit zijn toch alvast de woordjes waarvan ze duidelijk de betekenis weet en die ze uit zichzelf kan zeggen zonder dat we het moeten voorzeggen. Slimme meid!!

Ze zegt ook constant "da" als ze ergens naar wijst. Ik weet niet of het "dat" of "daar" betekent maar 't is wel duidelijk dat ze dan iets wil hebben.

Hup met die beentjes!
Sinds 10,5 maand kan ze goed stappen! Elke dag gaat het weer wat beter. Ze start nu ook goed vanuit zichzelf en taffelt zo de hele tijd achter mij aan. Tenzij het snel moet gaan, dan laat ze zich op haar knietjes vallen - hoewel die momenten ook minderen. Ze is zo fier op zichzelf als ze ziet dat wij naar haar kijken terwijl ze loopt! Echt, dan smelt mijn mama-hartje wel...

Als ze moe wordt dan gaat het wel wat wankel en valt ze regelmatig maar gelukkig niks erger dan een paar blauwe plekken of krassen. Hèhè!

Heerlijk om dit gezichtje te zien als ik wakker word!

Eten
Eten gaat maar zo-zo. Ik ben begonnen met haar wat fruitpap en puree bij te geven rond 8 maanden omdat ze anders niets eet. Het leek alsof ze niet doorhad dat voedsel in haar mond moet... Ze had ook geen tijd om stil te zitten en het te leren, zoooveel te ontdekken! Nieuwsgierig aagje :-)

Na een week pureetjes te eten toen we bij mijn mama logeerden, had ze het ineens door! Ook de Rapley-momenten gingen ineens véél beter omdat ze begreep dat ze het echt wel mocht opeten en niet enkel mee mocht spelen. Nu eet ze dus ongeveer 1 maaltijd gepureerd (meestal groentjes), 1 maaltijd via Rapley (meestal fruitjes) en 1 broodmaaltijd meestal zonder beleg of met een beetje stroop. 

Tussendoor krijgt ze ook dagelijks 1 à 2 zoutloze rijstwafeltjes met appelsmaak of gewoon nog wat brood. Deze maand hebben we ook de yoghurt geïntroduceerd: volle natuuryoghurt. Ze vindt het wat zuur maar zuur is in Ella's wereld lekker! Gemengd met wat banaan of framboos gaat het nog sneller naar binnen. Ik geef de yoghurt met een lepeltje en na een tijdje probeert zij het over te nemen als haar buikje al wat vol zit. Gaat prima zo!

Haar favoriete eten is ab-so-luut framboosjes! Amai :-) Als ik er toevallig langs passeer in de winkel wordt ze al helemaal enthousiast. Passievrucht, spinazie, courgette, tomaatjes, ei, zalm en champignon gaan ook altijd gepaard met veel mmmm.


Spelletjes spelen!
Haar favoriete bezigheid is achter mij aan kruipen of lopen en mij knuffelen. Liefst met een pop of een boekje erbij. Foto's bekijken en er tegen praten vindt ze ook geweldig :-) Stilaan leert ze ook alleen te spelen. Dan vertelt ze vanalles tegen haar knuffels en poppen of leest ze voor zichzelf een boekje voor. Met heel veel intonatie! Soms is het moeilijk om niet in de lach te schieten als ik haar bezig hoor!

Verder vindt ze het helemaal super om rond de salontafel te lopen en te lachen. Yep. Ik weet niet waarom maar ze vindt het geweldig! En de mama en papa vinden het ook geweldig :-) Kleine grapjassie! Of dansen op de muziek. Van die peeties die "jingle bells" zingen en daar dan op bewegen? Best friends forrrevaaaah! Ella zou ze blijven opzetten om te kunnen meedansen :-)

Voor Kerst kreeg ze duploblokjes en daar amuseert ze zich nu ook mee: blokjes uit de doos - blokjes in de doos - blokjes uit elkaar halen - blokjes tegen elkaar slaan. Hèhè, wat een druk leven heeft ons meisje toch!11 maanden al... Dat is dus bijna een jaar! 

Nu de Kerstdrukte voorbij is, ga ik eens nadenken over een feestje. Want ik weet wel dat ze er niets meer van zal herinneren maar het is vooral voor de mama en papa een beetje afscheid nemen van dat eerste jaar.

En - voor wie het vergeten was - ik ben zélf óók bijna jarig!! Twee dagen na Ella. En Ella is vanaf nu het per-fecte excuus om een groot feest te organiseren voor mij - eeuh, voor Ella én mij. ;-)

3 opmerkingen:

 1. Wat een leuk artikel weeral! Zo'n flinke meid dat je hebt, zo veel woordjes al en flink stappen. Blij dat het eten nu ook beter gaat! Nog veel fun samen en hop naar 1 jaar!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Amai, onvoorstelbaar hoeveel ze veranderen op korte tijd. Wat leuk dat ze al zoveel woorden kent! Mooie foto's ook. Hopelijk blijft het eten steeds beter en beter gaan maar voor de rest klinkt het alsof ze het super doet. Op naar 1 jaar nu, weer een nieuwe mijlpaal ;) Die watermannen zijn toch van de goede soort hé (ben er natuurlijk zelf ook één van).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah het eten komt zo wel hoor ;-) ze heeft tijd ...

  Lieve meid dat jullie hebben xxx

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje na! Tips, opmerkingen, go for it :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...