donderdag 23 oktober 2014

Chilli Con Carne

Als er één ding is dat ik echt supergraag eet (maar echt supergraag hè) dan is dat chilli con carne! Echt een zalig recept voor dit herfstweertje! Mmmm... Pure comfort food :-)

Maar ik heb het dan wel over échte chilli con carne en niet over saus met bonen en vlees. Vandaag wil ik met jullie delen hoe ik chilli con carne maak en hoe je het een beetje kan aanpassen aan je eigen smaak en hoeveelheid.Wat heb je nodig?
- chilli: eigenlijk heb je dus chillibonen nodig maar bruine bonen of andere bonen die je lekker vindt dat mag ook. 1 tot 2 blikjes, afhankelijk van hoeveel volk er mee-eet en hoe graag je die bonen hebt. Ik kijk nooit echt naar hoeveel gram erin zit, je kan wel wat schatten hoeveel bonen het zijn in vergelijking met het aantal mensen en saus.

- carne: gehaktvlees. Het maakt niet zoveel uit wélk soort vlees je gebruikt. Varken/Rund heeft wat mee smaak maar is iets minder gezond dan rund alleen. Toch gebruik ik meestal rundsgehakt omdat de saus zelf veel smaak heeft en ik vind dat je het verschil dus niet echt proeft. Tel minstens 150g vlees per persoon.

- ajuinen. Minstens 2 grote maar als je veel mensen hebt en veel groenten/saus wil dan neem je er gewoon 3 of 4.

- 3 teentjes look (of meer mag ook altijd!)

- Paprika: Ik koop altijd een paprikamix met 3 paprika's. Afhankelijk van hoeveel volk er mee-eet (of als ik voor twee dagen kook of gewoon heel veel goesting heb in chilli!) doe ik er twee of drie in. Ik kies altijd eerst voor de gele en groene voor de kleur en dan eventueel nog de rode erbij. Maareuh, dat mag je echt helemaal zelf beslissen natuurlijk ;-)

- een  bouillonblokje (rundsbouillon)
- 1-2 blikjes tomatenstukken, weer afhankelijk van hoeveel mensen er zullen mee-eten.
- water
 - Een blikje maïs
 - Als je van spicy houdt: spicy olijfolie (wij kopen die van de italiaanse week in de Aldi, echt goeie!), sambal, wat peper van de molen en chillivlokken

Het ziet er veel uit maar dat is omdat ik zoveel uitleg geschreven heb!

Hoe maak je het?
Supersimpel!

1. Doe een geut (spicy) olijfolie in een grote kookpot en bak hierin je gehakt. Vergeet niet te roeren als je ondertussen je groenten snijdt!2. Snij ondertussen de verse groenten in kleine stukjes en doe dit er telkens bij van zodra je klaar bent met iets: begin met de ajuinen, daarna de look, daarna de paprika.

3. Voeg de tomatenstukjes toe. Vul de lege blikjes tot iets over de helft met water en voeg dit ook toe aan de kookpot. Dit wordt uiteindelijk de saus. Als je te veel water toevoegt duurt het kookproces dus gewoon wat langer. Voeg ook het bouillonblokje toe en eventueel een theelepeltje chillivlokken, wat peper en sambal. Je kan die laatste drie dingen gerust weglaten, dan zal de uiteindelijke saus eerder zoet worden. Perfect voor mensen die niet graag pikant eten!


4. De saus gaat nu zo zachtjes verder koken op een heel zacht pitje voor ongeveer twee uur en zonder deksel op de pot. Ja, ik zei twee uur. Enfin, het hangt ook wel af van de hoeveelheid van je ingrediënten (vooral het water) dus eigenlijk moet je gewoon de kookpot laten staan op het vuur en af en toe roeren tot je zegt: "ahaaa, dat is nu eens een schoon sausje!" en dat duurt toch wel even. Het moet vooral niet te lopend zijn, anders is het niet zoals het moet. En het is de bedoeling dat het goéde saus is ;-) Niet dat ik klachten krijg!

5. Als de saus eruit ziet zoals jij het lekker vindt dan doe je er de bonen en maïs bij. Die komen pas op het laatste omdat ze anders helemaal platgekookt zijn. Warm ze dus gewoon mee op gedurende een tiental minuten.

6. Serveer met rijst of wraps of iets anders wat je lekker vindt. Wij houden wel van wraps, mmmm...
Je kan er ook wat gemalen kaas bij serveren of - nog beter! - kleine stukjes fetakaas! Mmmm...Aan de hoeveelheid "mmmm's" kan je al afleiden hoe veel ik van chilli con carne hou ;-)

Het is een receptje waar je tijd voor nodig hebt maar eigenlijk heel weinig werk. Gewoon groentjes snijden, alles in een pot en pruttelen maar! Iedereen die groentjes kan snijden kan dit dus maken. Alleen opletten dat de saus niet aanbrandt (een kléin pitje en af en toe roeren).

Veel succes ermee en geniet, geniet, geniet! Mmmm :-)

4 opmerkingen:

 1. Ik heb Evelien's chilli con carne al geproefd en het is bevestigd: hmmmmmmmm!!!!!!!! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. OMG, ik ben er ook dol op!!! Wegens de borstvoeding wel al 6 maanden niet meer durven eten... Staat zeker op het menu van zodra ik kan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ik laat dat heus niet voor de borstvoeding hoor haha! Tot nu toe nog geen last en we eten dat zeker om de 2 weken (en al bijna 9 maanden borstvoeding, woohoow!)

   Verwijderen

Laat gerust een berichtje na! Tips, opmerkingen, go for it :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...