maandag 22 september 2014

Kleine (luier-) wasjes

Baby's zijn op zich niet zo'n dure wezens maar er zijn uiteraard wel een aantal dure aankopen. De meeste daarvan kan je gewoon op je babylijst zetten maar er zijn ook zo van die kosten die blijjjven terugkomen, zoals daar zijn kleertjes en jawel, luiers! (Ohja en eten uiteraard, maar dat was tot nu toe bijna gratis! Lang leve borstvoeding ;-) Free food for baby, free burnt calories for momma!)

De kleertjes daar hebben wij nu eens echt geluk mee. Een lieve mevrouw uit onze kerk komt af en toe op zondagochtend naar mij toe met een grote zak vol geweldig leuke kleertjes. Haar hobby is rommelmarkten en tweedehandswinkeltjes bezoeken en ze vindt het gewoon leuk om ons daar een plezier mee te doen. Een win-win situatie, hoewel ik toch wel vind dat wij meer winnen dan zij ;-)

Qua luiertjes hebben we ook een duurzame oplossing gevonden. In de lange maanden voor Ella geboren werd heb ik enorm (eeeee-noooorm) veel opgezocht, onder andere over hoe je kan besparen als thuisblijfmama. Geloof mij, als mijn thesis over dingen als wasbare luiers had moeten gaan, dan was ik véél sneller klaar geweest en was mijn thesis dubbel zo dik. Een van de grote uitkomsten van al mijn research is dus de wasbare luier. Meteen weet je daarmee mijn grootste reden voor herbruikbare luiers: de kostprijs! Maar er zijn nog meer voordelen voor deze fluffy hebbedingen.

 
Voordelen
A. het is natuurlijker dan de wegwerpluiers want ze bestaan gewoon uit absorberende stof zoals katoen en bamboe en microvezel en dus niet uit die chemische gel-achtige bollekes die de pipi en kaka vasthouden.

B. Goed voor de natuur = goed voor mijn nakomelingen (waarvan Ellala het eerste voorbeeld is). Volgens de stad Gent heb je met wegwerpluiers ongeveer één ton luierafval per baby. Een ton, dat is dus 1000 kg. Per baby. Jawadde dadde!

C. Lekker zacht voor babybilletjes! De meeste dames onder ons weten waarschijnlijk wel hoe maandverband aanvoelt en hoe tof het is als je dat na een paar dagen niét meer nodig hebt (sorry voor de TMI!). Daarom wilde ik voor mijn baby geen 2,5 jaar (of langer) zo'n wegwerpluier aan haar poep.
Met wasbare luiers heb je eigenlijk ook geen behoefte aan billencrèmekes, dus als je baby last heeft van rode billen is het misschien interessant om wasbare luiers eens uit te proberen.

D. De schattigheidsfactor. Ik kon niet wachten om het geslacht van ons babytje te weten zodat ik kon beslissen of ik de bloemetjes-en-vlindertjes prints of de spiderman versies zou kopen! Too cute!

E. Zei ik al dat het echt veel goedkoper is? Ja, zelfs mét kosten van het wassen enzo? Waskosten: afhankelijk van je wasmachine, wasprogramma en blablabla zou dat gemiddeld rond de 240 euro zijn per kind.
En dan heb ik het nog niet eens over meerdere kinderen die dezelfde luiers kunnen gebruiken (hoewel ik stiekem hoop op een mogelijkheid om die spiderman luiers te kopen!)
Ohja en dan heb ik het óók nog niet eens over het verder verkopen van de luiers! Er is echt wel een markt voor tweedehands wasbare luiers, ze verliezen zelfs niet zo heel veel van hun waarde. Je kan jouw luiers natuurlijk ook gewoon tweedehands aankopen, scheelt ook weer wat.

F. En nog een toffe: kindjes zouden sneller zindelijk worden met herbruikbare luiers! De peuters zouden zich sneller bewust zijn van wat er eigenlijk allemaal gebeurt down under en daar kan je als ouder dan op inspelen. Ja ik zeg zouden want ik weet het nog niet uit ervaring, mijn bijna-acht-maandertje heeft toch nog steeds geen zindelijkheidsgevoel ;-)


De nadelen
Natuurlijk heeft alles met voordelen ook zo zijn nadelen.

A. Het is iets meer werk. Ja ja, ik zei dat het niet veel meer werk was om het te wassen, maar je moet ze uiteraard wel wassen en laten drogen. En als ze droog zijn dan moet je ze (naar gelang het soort luier) weer even samenstellen. Ik heb overbroekjes met een soort "zakje" (de zogenaamde pocketluier) en in die zak moet je nog een vulling steken, of een paar vullingen naargelang je kindje meer plast. Ik vind zo'n pocketluier makkelijk omdat dat beter droogt dan wanneer het uit één stuk bestaat (bvb. de zogenaamde all-in-one luiers) en omdat je er extra vullingen in kan proppen als het nodig is.
Nu, ik neem het extra werk er bij omdat ik dan niet elke week naar de kruidvat moet voor een pak luiers, maar voor sommige mensen kan dit al iets te veel werk zijn.

B. Als je al die luiertjes ineens aankoopt, is dat wel even een beetje veel geld ineens. Allez, afhankelijk van welk merk en welke soort natuurlijk, meer berekeningen vind je hieronder. Maar als ik eerst heel overtuigd zeg dat wasbare luiers goedkoper zijn, dan mag je alvast even slikken als je bedenkt dat wegwerpluiers nóg duurder zijn ;-)

C. Je moet ze iets sneller verversen dan wegwerpluiers. Allez, in principe moet je wegwerpluiers ook na zo'n 3 uur tijd wel eens ververst hebben he, maar we weten allemaal dat als de baby niet echt veel geplast heeft ofzo, dat het dan wel eens wat langer kan duren. Bij wasbare luiers moet je best niet langer wachten, de absorberende stof kan maar een beperkte hoeveelheid vieze dinges absorberen, daar neem je beter geen risico's mee ;-)Over naar de kosten

Alvababy luiers (dedie die ik heb dus) horen bij de zogenaamde china cheapies: knock-offs van bekendere (duurdere) merken zoals Bumgenius. Ze kosten zo'n 5 euro per stuk en je hebt er 15-20 nodig dus pak zo'n 100 euro. Als je wat geduld hebt is de verzending met alvababy trouwens maar 1 cent. Daarvoor moet je wel zorgen dat je bestelling onder de 25 euro blijft, anders moet je invoerrechten betalen!! Dus deel je bestelling even op in een paar delen van 25 euro. Soms moet je slim zijn in't leven he ;-)

Je kan natuurlijk ook voor de duurdere wasbare luiers gaan, die kosten rond de 25 euro per stuk.  Voor 20 luiers zit je dan aan 500 euro.

Een wegwerpluier kost al snel 0,20 euro, give or take afhankelijk van het merk en de grootte en ga zo maar voort.
Stel dat we zo'n 6 luiers gebruiken op een dag, dat is 1,20 euro per dag met wegwerp. Tegen dat je aan 100 euro zit, zijn we 83,3 dagen oftewel een kleine 3 maanden verder. Na 3 maanden heb je de aankoopprijs van Alvababy-luiers er dus uit. Na nog eens een kleine 7 maanden heb je de waskosten (240 euro) van 1 kind er ook volledig uit. Dat is 10 maanden in't totaal om uit de kosten te geraken. Een kindje is zindelijk na 2,5-3 jaar dus je zit ongeveer 2 jaar gratis te verluieren!

Voor de duurdere wasbare luiers duurt het iets meer dan een jaar voor de luiers plus die 7 maanden waskosten. Dan zit je nog steeds aan ongeveer een jaar gratis verluieren.
En daar komt nog eens bij dat er veel gemeenten en steden een soort luierpremie hebben waarbij ze (een deel van) de aankoopprijs terugbetalen!

Wij zijn bij Ella op 3 maanden begonnen met de herbruikbare luiers dus we hebben ons geld er ondertussen al uit, hoera!
Wasbare luiers in de praktijk
Mijn luiertjes komen van alvababy.com en bestaan uit 2 delen: de overbroekjes (cute!) en de inleggers (not so cute...). De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat die inleggers bij dit merk gerust verdubbeld mogen worden want anders ga je lekken krijgen. Ik gebruik de microvezel-inleggers die bij de luiers zitten + een extra inlegger van bamboe of bamboe/microvezel.

Qua was zitten we aan ongeveer 2 keer per week (om de 3 dagen). Niet zo heel veel meer werk dus, aangezien je die dingen niet hoeft te strijken. Het wasmachien in -- uit -- op het droogrek -- en klaar is Evelien! Inleggers in de overbroekjes proppen doe ik terwijl ik naar een serie kijk of terwijl ik naar den echtgenoot zijn verhalen luister.

Momenteel durf ik nog niet fulltime wasbare luiers te gebruiken.'s Nachts en onderweg (bijvoorbeeld naar onze kerk of een weekendje naar mijn ouders in Limburg) gebruiken we wegwerp. Ik vind dat voor nu nog wel zo gemakkelijk omdat ik dan gewoon niet aan extra luiers hoef te denken onderweg (tenzij we een kak-explosie hebben, obviously), ze kunnen heel lang mee dankzij de chemische brol en mijn extra wasbare inleggers werken nog niet op full capacity. Ze zijn nog niet zo lang geleden toegekomen en zijn dus nog niet op hun optimale absorptievermogen: reken daar 10 wasbeurten voor. Er komt zeker een update als we het wel een paar keer geprobeerd hebben!


Vragen?!
Enfin, ik neem aan dat er nog wel veel vragen zijn, dit is maar een ieniemienie kleine inleiding op wasbare luiers. Ik zal nog wel eens postjes schrijven met bijvoorbeeld hoe onze luiertafel-layout eruit ziet (die we gratis gekregen hebben -- bedankt Kathy!) en hoe we dat doen met de babydoekjes enzo, maar stel gerust alle vragen in de reacties hieronder. Ik zal die dan in een komende post beantwoorden.

8 opmerkingen:

 1. Kom jij toe met 2 keer per week wassen als je 20 luiers hebt? :) Wij hebben er ook 20 en ik was zeker 3 keer per week. 's Nachts draagt hij ook nog een wegwerp (dus da's 1 luier per dag - 7 per week, valt mee he?) en ik denk niet dat ik daar nog op ga terugkomen. Elliot maakt lange nachten, en ik denk dat het qua nattigheid voor zijn billetjes toch beter is als hij 's nachts wat meer absorptie krijgt.

  Volgens mij zijn onze waterkosten trouwens nog minder, want wij hebben putwater en betalen dus jaarlijk een 100-150 euro voor de zuivering van het afvalwater & that's it. Maar de luiers zijn dan wel bumGenius, dus die zijn weer duurder. Maar wel 125 euro premie van 't stad gehad! Score! :) Misschien moet ik ook eens een postje maken, kunnen we eens vergelijken. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit zijn niet mijn echte kosten maar algemeen genomen kosten he :)
  Die 240 euro waskosten is bijvoorbeeld een schatting van de stad Gent maar dat hangt allemaal af van je wasmachine, je programma, welk water inderdaad, of je 's nachts wast, ... De luiers van alvababy zijn ook niet allemaal exact 5 euro, sommige zijn goedkoper maar je kan er ook wat duurdere nemen.
  't is maar een inleiding op wasbare luiers met een paar algemene getallen (naar boven afgerond trouwens) omdat mensen gewoon geen idee hebben van wat luiers nu écht kosten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ohja en 2x per week: om de 3 dagen ongeveer. En we zijn vaak in't weekend weg naar mijn ouders of op een weekend ofzo. :)

   Verwijderen
 3. Wij gebruiken 's nachts bambooluiers van Little Lamb, nog nooit lekjes gehad, een aanrader! Zij die alvaluiers een dik pak? Onze dagluiers zijn meegroeiluiers van Popolini en soms nogal groot naar de goesting van Marie haar ontdekkingsdrang.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moet ik eens proberen!!
   Goh het is wel een beetje een "pak" natuurlijk maar Ella lijkt er geen last van te hebben :)

   Verwijderen
 4. ik heb u berichtje gedeeld op men fb hopelijk vind je dat niet erg?? Ik weet in ieder geval naar wie ik de mensen stuur als ik ze de mond wil snoeren over herbruikbare luiers ;)
  Hier ligt in de kast de totsbots te wachten op de guppie, maar idd leve 2ehands ;). Wij betaalde 300 euro voor 30 luiers maat 1 en 20 luiers maat 2 dus normaal gezien zijn we gerust voor de hele luierperiode??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heey Sarah! Natuurlijk is het ok om te delen, hoe meer mensen er over lezen, hoe minder luierafval.
   Je hoeveelheid lijkt mij wel goed. Kleintjes gebruiken er meer en voor onze 11-maander heb ik er momenteel 19 en daar kom ik mee toe :-) Ik doe wel geen nachtluiers maar dan nog.
   Veel succes ermee!! Spanned he, zo'n nieuw baby-avontuur!
   En proficiat met de zwangerschap! Mama zijn is echt geweldig :-)

   Verwijderen
  2. Inderdaad ontzettend spannend allemaal (nog 11 weken te gaan)
   We kijken er naar uit en ondertussen kom ik op u blog rust zoeken ;)

   Verwijderen

Laat gerust een berichtje na! Tips, opmerkingen, go for it :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...