vrijdag 12 september 2014

Hoe begin je met Rapley?

Zoals je hier al kon lezen, geven wij ons kleintje geen pureetjes of fruitpapjes maar gewoon stukjes lekker eten in haar knuistje. Het is gewoon een andere methode van bijvoeding geven gebaseerd op onderzoek van ene Gill Rapley. We zijn nu anderhalve maand bezig en dan is het toch wel stilaan tijd voor een update dacht ik zo!

Eigenlijk gaat het allemaal best goed. En het is zo grappig om haar bezig te zien. De eerste maand was vooral proeven, leren hoe ze iets in haar mond steekt en doorslikt en wat wennen aan al dat nieuws. Na een dikke maand had ze precies ineens door dat het echt éten is en sindsdien gaan er toch al redelijk porties naar binnen.

Ik denk dat ze in dat eten toch wel vooral op haar mama lijkt, zo genieten dat ze doet! Zodra ze haar bordje ziet staan is ze niet meer weg te slaan van de tafel en houdt ze angstvallig in de gaten of er toch maar niemand anders er iets van neemt. Euh en nee, ik geef haar het bordje nog niet op haar tafeltje, dat zou ze meteen als trommel gebruiken. Ik laat haar telkens een stukje van het bordje pakken.


Het leukste vindt ze toch wel dat ze gewoon met ons mee mag doen. Als ik aan tafel ga zonder haar, staat ze binnen de minuut aan mijn benen te duwen en probeert ze te zien wat ik vastheb! Sloebertje :-)


Enkele tips voor als je er zelf mee wil beginnen:
Elk kleintje is anders dus kijk vooral gewoon naar je baby! Dit zijn maar tips, het is niet "de waarheid". Lees er zelf genoeg over voordat je er aan begint, bijvoorbeeld in het boek "Eten voor de kleintjes" of op de website van Stefan Kleintjes.

1. Zorg dat je lang genoeg wacht, in elk geval totdat de baby recht kan zitten zonder teveel steun. Dat rechtop zitten is vooral belangrijk voor als er iets niet helemaal in het juiste keelgat gaat, je baby moet zelf kunnen bewegen om het er weer uit te krijgen. Een wipstoel is dus een grote no-no, zet je kindje ofwel op je schoot ofwel in een hoge kinderstoel.
Waarom je best tot 6 maanden wacht lees je hier, maar je moet dat uiteraard helemaal zelf weten.

2. Als je baby zich verslikt, laat hem of haar dan zelf proberen het er uit te krijgen en steek GEEN vinger in het mondje! Je zou het alleen verder duwen, terwijl je baby het in bijna alle gevallen er zelf uit krijgt. Bekijk misschien even wat filmpjes van anderen op Youtube als je voorbereid wil zijn op de kokhalsreflexen van je kleine spruit. Ja het is even schrikken maar probeer toch rustig te blijven en kijk even wat er gebeurt. Verslikken = goed / stikken = niet zo goed ;-)

3.  Zoete dingen (voornamelijk fruit dus) zullen over het algemeen goed aanvaard worden (want moedermelk is ook zoet), maar je kan gerust ook met groentjes beginnen. Ons schema van de eerste twee weken vind je hier. Blijf je kindje gewoon de stukjes aanbieden, ook al vindt hij of zij het niet meteen lekker. Elke keer is anders en kleine pagadderkes hebben nu eenmaal héél veel smaken nog nooit geproefd en moeten dus nog veel leren
Ohja, kindjes zijn ook wel wat gevoelig voor vreemde texturen. Sommige kindjes vinden bananen vre-se-lijk vanwege de textuur. De-die van mij wilde écht geen broccoli omwille van de broccolibollekes. Tsja... Af en toe blijven proberen en ooit zullen ze het wel lusten zeker?!

4. Over hoe "vuil" de Rapley-methode is heb ik eigenlijk niet zo heel veel te zeggen... Yep, alles hangt vol. Daarom bestaan er wasmachines (banaanvlekken laat je best weken totdat je gaat wassen) en poetsdoekjes. Na het eten veeg je je baby af met een washandje en het stoeltje/tafeltje en de grond met een poetsdoekje en *tadaaa* alles is weer proper ;-)

5. Maak je in het begin geen zorgen over hoe veel of hoe weinig je baby eet. Food under one is just for fun, daarom heet het BIJvoeding. De baby heeft bijvoeding nodig maar het is bij-voeding.
Qua hoeveelheid van aanbieden zou ik zeggen dat je gewoon moet kijken hoe interessant je baby het eten vindt. De eerste dagen gaven wij bijvoorbeeld alleen bij het avondeten een paar stukjes. Na een tijdje gaf ik in de voormiddag wat brood of rijstwafel bij. Nu krijgt ze vaak in de voormiddag wat fruit, 's middags brood en 's avonds groentjes. Je merkt het wel als je kindje aan je benen komt trekken omdat je hem of haar niet betrekt bij het eten ;-)

Avocado!

Wat wij al probeerden:

Avocado: is heel zacht en makkelijk (je geeft gewoon een reepje) maar VUIL! Alles, alles, alles hangt vol ;-)

Banaan: Nomnomnom... Een van de favorieten! Als het te glibberig is kan je de banaan eerst met schil en al afwassen, in de helft snijden en een reepje schil rondom wegsnijden. Telkens een reepje schil verder afschillen zodra ze het stuk banaan op hebben. Ik geef het ondertussen gewoon in schijfjes.

Broccoli: Vond ze niet zo lekker en is ook best wel wat werk om proper te maken achteraf. Al die kleine broccolibollekes hangen o-ve-ral. Gewoon een paar roosjes koken of stomen (zonder zout) en zo in het handje geven of op het tafeltje leggen.

Brood: vond ze in het begin wel leuk om op te sabbelen maar nu eet ze gerust al een klein sneetje op, voorlopig nog zonder beleg.

Courgette: moet je vooral niet te lang laten stomen/koken want dit bestaat voor een groot deel uit water. Je kan het geven in blokjes of reepjes, afhankelijk van wat je kindje het makkelijkst vindt om vast te houden. Dit vond ze wel ok, niet super maar ook niet slecht.

Druifjes: In de helft snijden (geef nooit een hele druif!) en zo geven. Ik beet nog een keer voor de zekerheid in het vruchtvlees zodat het wat openspleet maar wel nog aan het velletje bleef hangen, maar dat was meer voor mijn eigen gemoedsrust moet ik toegeven! Ella heeft met veel smaak drie druiven opgegeten en zou er nog meer hebben gewild als de andere niet al op waren ;-)

Framboos: Ik gaf haar een geel framboosje uit de tuin van Jeff's grootmoeder. Dat ging goed en ze leek het wel te appreciëren! Verder nog niet echt geprobeerd want ik vind framboosjes zelf gewoon te lekker om te delen, woeps...

Komkommer: Ik laat de schil er aan en snij eerst gewoon een stuk komkommer af van ongeveer 5cm lang. Dan snij ik het rondje in 6 lange repen en in het begin sneed ik van elk schilletje een klein stukje af voor meer grip. Vooral als het net uit de frigo komt kan ze er lekker op knabbelen (zonder tandjes). Dit helpt ook echt goed tegen jeuk of pijn van tandjes, een beetje zoals een bijtring maar dan lékker.

Mango: Ik sneed er gewoon wat reepjes of blokjes af en zij sabbelde het met heel heel veel smaak op. I think we have a winner! Ik probeer het ook niet meer af te pakken om haar te helpen, nee, dat doe ik niet meer tenzij ik een héél boze baby wil ;-)

Meloen: Ik denk dat het niet zacht en sappig genoeg was naar haar smaak. Niet zo'n topper dus maar ik vond dat niet erg, more meloen for me!

Passievrucht: Dat vond ze lekker! Met een grote huilbui achteraf omdat het op was... Dit heb ik trouwens wel gewoon met een lepeltje gegeven omdat ik het zelf aan't eten was.


Patattekes: Give me more!! Ook een favorietje. Gestoomd in brokken die ze zelf kan pakken, vindt ze echt super!

Peer: Dat vond ze wel ok zolang het zacht genoeg was zodat ze het zelf kon platsabbelen. Ik gaf lange reepjes (met schil) die ze makkelijk kon pakken.

Perzik: Ik sneed er gewoon stukken af met schil en al (voor meer grip) en dat vond ze helemaal prima. Ze sabbelt het sap en een groot deel vruchtvlees eraf en tuft dan de schellekes op de grond. Zo moet dat!

Pruim: Het is lekker zacht en sappig van zichzelf en helpt vooral goed tegen constipatie. 1 halve pruim en ons kleintje kan weer vuile pampers produceren. In de aldi zijn het wel grote pruimenpakken dus van de rest maak ik dan gewoon confituur, mjammie!

Rijstwafel zonder zout: Lekker en makkelijk tussendoortje om mee te nemen onderweg. Dat spul plakt wel enorm als het natgezeverd is dus een washandje ofzo is geen overbodige luxe!

Tomaatjes: Het is wat zuurder maar dat vindt ons kleintje geen probleem! De pitjes moet ze niet hebben, die pitst ze er eerst uit. Dan zuigt ze gewoon het vruchtvlees op en werkt vervolgens vakkundig de velletjes weer naar buiten.

Wortel: Lekker, lekker, lekker! Wij stomen het tot het zacht is, laten het wat afkoelen en smullen maar!


Zo, weer een heleboel informatie rijker! Het is niet altijd zo simpel om te weten wat er goed werkt voor zo'n kleine prutskes maar uiteindelijk is het een beetje trial and error. Begin niet met Rapley als je zelf enorm twijfelt want dan ga je alleen maar stress creëren en dat is voor niemand plezant. En eten, dat moet vooral plezant zijn, toch?!

Vragen en opmerkingen zijn, zoals steeds, meer dan welkom! Na anderhalve maand ben ik dan wel geen expert maar toch wel ervaringsdeskundige-eerste-maand ;-)

3 opmerkingen:

 1. Ik had nog nooit van deze methode gehoord maar lijkt me heel interessant om ook te proberen... Bij mijn dochter heb ik veel te lang papjes gegeven (uit gemak) met als gevolg dat ze op vier-jarige leeftijd nog steeds klaagt "er zitten brokjes in" en de brokjes dan ook steevast terug uit haar mond neemt. Nu ik een tweede heb, ben ik vast van plan het anders te doen en misschien is dit wel het proberen waard. Zoontje is nu vier maand geweest en ik ben ook al gestart met papjes (dit wegens enorme reflux en het niet kunnen binnenhouden van melk) maar aan zijn zes maand ga ik het zeker proberen! Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Inge, je kan het altijd proberen he!
   Het helpt wel als je bijvoorbeeld op facebook je toevoegt aan een groepje zoals "bijvoeden vanaf 6m à la Rapley". Daar kan je altijd je vragen stellen en je krijgt er heel snel antwoord. Je ziet er ook hoe anderen het doen! Voor mij helpt dat wel als ik even onzeker word over al dat eten ;)

   Verwijderen
 2. Broccoli was hier lekker bevonden na de derde keer :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje na! Tips, opmerkingen, go for it :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...