woensdag 17 september 2014

Havermoutpannekoekskes

Als ontbijt eten Jeff en ik de laatste maanden altijd iets haver-achtigs (tenzij op zondag, ik verwacht koffiekoeken op zondag!).
Eerst was het gewoon havermoutpap, nu vooral muesli met yoghurt en zo af en toe maken we ook eens havermoutpannekoekskes. Variatie is toch wel belangrijk denk ik zo... In de lente maak ik trouwens ook regelmatig fruitsla met yoghurt maar dat ben ik na een tijdje wel beu.

Terug naar die havermoutpannekoekjes, want daar gaat het vandaag natuurlijk om hè.
Poepsimpel, heel gezond, je proeft bijna niet dat het geen gewone pannekoeken zijn en den echtgenoot vindt pannekoeken heel erg lekker. En havermout is ook supergoedkoop!
Ohja, natuurlijk is dit niet enkel een ontbijtreceptje, je kan het ook als lunch, snack of avondeten maken - it's all up to you!

Wat heb je er voor nodig?
* 75g havervlokken per persoon
* 150 ml melk per persoon
* 1 eitje per persoon
* eventueel wat vanillesuiker of kaneel als je dat lekker zou vinden


Hoe maak je het?
1. Mijn schoonmama houdt er van om de haver eerst fijn te malen in een koffiemolentje. Dan proef je echt bijna geen verschil meer met gewone pannekoeken, handig voor kindjes en andere picky eaters! Maar ik hou juist wel van die iets grovere textuur van de haver. Ik smijt dus gewoon alles in een mengkom en roer het met een gewone garde even door elkaar. Vanillesuiker en kaneel zijn uiteraard optioneel.

2. Niet noodzakelijk maar ik vind het wel makkelijker om te bakken: laat het mengsel 10 minuutjes rusten. Ik doe dat zodat de haver het melk/ei-mengsel wat kan absorberen en je pannekoek dus niet "uitloopt" bij het bakken. Dit is misschien niet nodig als je de haver eerst wat maalt maar goed, die tien minuten kunnen we meestal nog wel wachten.

3. Warm een koekenpan op zoals je zou doen voor gewone pannekoeken. Laat het goed warm worden en zet het vuur wat zachter eens je begint te bakken. Ik gebruik olie als vetstof maar je kan vast ook boter gebruiken.

4. Je kan de havermoutpannekoekskes zo groot of klein maken als je zelf wil. Laat de eerste kant lang genoeg bakken totdat je de pannekoek makkelijk kan omdraaien. Als de pannekoek "breekt", kan je het meestal nog wel aan elkaar lijmen als je het nog wat langer laat bakken en er een beetje op duwt.En smullen maar! Ik heb meestal een drietal pannekoeken per persoon en dat vult echt heel goed.

Als topping gebruik ik vaak homemade confituur. Honing, agave-siroop, suiker, fruit... Het kan allemaal! Ik zal binnekort eens proberen of je er ook bosbessen-havermoutpannekoeken mee kan maken, dat klinkt ook wel echt lekker he!

5 opmerkingen:

 1. Ik ga deze zondagmorgen voor ontbijt klaarmaken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er heerlijk uit! Ik maakte ook al eens havermoutpannenkoekjes en de kids vonden het heerlijk (en 't is veel gezonder dan gewone pannenkoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toevallig deze week ook in het reclameblaadje van de Colruyt. Zal ik ook eens moeten proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga deze morgenvroeg weer maken! :)

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje na! Tips, opmerkingen, go for it :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...