woensdag 27 augustus 2014

Mmmm moelleux!

Ik denk dat ik vanaf nu op woensdag maar receptjesdag doe want ik heb nog zoveel lekkers te delen!

Vandaag wordt het een dessertje dat ik in mijn hoofd precies wel link aan "romantiek". Vraag me niet waarom want ik maak dit normaal alleen als er bezoek komt, wat niet zo heel romantisch is uiteraard ;-)


Maar in elk geval, die romantiek past goed bij de afgelopen week want toen zijn de Jeffos en ik voor't allereerst sinds Ella's geboorte op date geweest! Jawel, op filmdate zelfs (Dawn of the planet of the apes: was ok, beetje weinig side stories maar bon!). Een beetje spannend zo zonder onze kleine meid maar vooral ook ont-spannend omdat mijn mama een supergoede babysit is.
Allez, genoeg over de romantiek, op naar het receptje!!

Het gaat vandaag over de moelleux of "lava cake" in't Engels. Een chocoladecakeje met een nog vloeibaar hartje (zo romantieeees)
Klinkt moeilijk, ziet er indrukwekkend uit maar het valt eigenlijk best wel mee, zoals de meeste dingen. En aangezien we in een romantische bui zitten, schrijf ik het receptje voor twee personen op. Voor meer personen moet je't maar verdubbelen ofzo.Wat heb je nodig? (voor 2 personen dus)
* 50g pure chocolade
* 55g boter
* 1 ei + 1 eidooier
* 50g suiker
* 25g bloem
* snufje zout
* eventueel een half koffielepeltje espressopoeder als je dat toevallig hebt
* ijs!!
* eventueel wat fruit

Wat moet je doen?
1.  Smelt de chocolade en boter au bain marie

2. Klop de eieren en de suiker samen tot een lichtgele massa en voeg de (gezeefde) bloem toe.


Juust gelijk Nigella Lawson of Jeroen Meus! 
Mijn grote voorbeelden!

3. Als de chocolade en boter gesmolten zijn laat je deze even afkoelen en dan giet je dit bij het beslag. Voeg ook nog een snufje zout toe op't einde. Laat het beslag dan even rusten in de frigo (een half uur ofzo, je kan het ook de dag op voorhand maken als je bezoek krijgt!)

Nog een klein extraatje: bij alles waar je chocolade in gebruikt kan je een half koffielepeltje espresso-poeder (oploskoffie-achtig poeder) toevoegen. Dit geeft een extra *kick* aan de chocoladesmaak én je proeft de koffie er niet doorheen. Ik doe dat enkel als we van dat espressopoeder in huis hebben, ik ga daarvoor niet speciaal naar de winkel lopen maar het is wél een tof extraatje :-)

4. In principe moet je het beslag in van die fancy serveerringen gieten en dan bakken in een voorverwarmde oven (200°) maar om de één of andere reden sijpelt het beslag bij mij dan altijd uit de ringen en mislukt het dus een beetje. Daarom gebruik ik nu dus van die kleine ovenschaaltjes! Leuke presentatie en geen gesijpel. Verdeel het beslag dus over het schaaltje van je keuze en bak de moelleuxkes ongeveer 13-15 minuten op 200°. Dit hangt van je oven af en is even uitproberen de eerste keer. Bij mij zijn ze perfect als ik de oven voorverwarm op 220° en ze 13 minuten bak op 200°!5. Meteen opdienen! Serveer op een bordje met een bolletje ijs (who are we kidding: twee bolletjes ijs!!) en eventueel wat lekker fruit erbij!

Het resultaat: een contente man!

Een leuk weetje: ooit was er een vriendin van mij superziek, ze ging zelfs bijna dood (Jeemsie, dat zit dus nog altijd in mijn hoofd he!) en toen beloofde ik haar een moelleuxke als ze beter werd en hopla, ze was weer gezond! Waarschijnlijk gaat ze nu beweren dat dat niet daardoor is, maar we weten allemaal wel beter ;-)
Enneuh, nu ik mijn receptje geperfectioneerd heb, mag ze eindelijk haar moelleuxke komen claimen!

4 opmerkingen:

  1. Jammie. Dit ga ik zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. joepieeeee!!!! Ziet er schitterend en vooral lekker uit...hmmm die framboosjes maken het plaatje echt compleet voor mij!!! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn man (en ik ook) zijn hier dol op, heb het nog nooit zelf geprobeerd maar met jou recept zie ik het zeker zitten! Die serveerringen heb ik ook niet liggen, de ovenschaaltjes wel... Goeie tip, zo hoef ik niet te investeren in dingen die ik toch bijna niet ga gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje na! Tips, opmerkingen, go for it :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...