vrijdag 18 juli 2014

Rapley waddisda?!

Het is bijjjjna zover! Na 6 maanden exclusief borstvoeding, is het volgende week tijd voor de eerste vaste voeding! Zoals ik al eens eerder aanhaalde, gaan we de Rapley-methode uitproberen (oftewel baby-led-weaning of de Kleintjesmethode). In't kort is dat dus gewoon dat je geen pureetjes geeft maar stukjes groenten/fruit/... waar de baby dan zelf mee mag gaan ontdekken wat er mee moet gebeuren. Meer info vind je bijvoorbeeld hier


Ik kan er uiteraard nog geen ervaringen over delen maar naar het schijnt is het vooral een heel leuke manier om met eten bezig te zijn! Een beetje veel rommel maar vooral veel plezier.

Ik heb redelijk veel opgezocht, gelezen en nagevraagd bij verschillende mensen (Kind & Gezin, een zelfstandige vroedvrouw, een kinderarts, mama's die al Rapley doen, mama's die Rapley willen doen, Youtube-filmpjes, ...) en ik dénk dat we er klaar voor zijn. Mijn grootste bron van informatie is het boek Eten voor de Kleintjes van Stefan Kleintjes. Hierin staat het hoe en waarom én staan handige voorbeeld dagmenutjes en zelfs receptjes.


Toch blijft het allemaal wel wat zoeken! Bij de papjes bijvoorbeeld kan je heel veel info vinden over hoe je zo'n papje moet maken en waar je wel of niet mee moet beginnen. Bij Rapley zeggen ze "Doe maar! Kijk naar je kind en have fun!"
Héél tof maar ik hou toch wel van voorbeeldjes en raadgevingen ;-) Maar enfin, we zetten ons erover en proberen het maar... Zoals den echtgenoot het zo mooi zegt: "baat het niet dan baat het niet!"

De dagvoorbeeldjes in het boek zijn pas vanaf 7 maanden dus ik veronderstel dat de eerste maand gewoon proeven en proberen is (sowieso is vast voedsel tijdens het eerste levensjaar maar bijvoeding naast melk!). Het plan is om eerst een week groenten te doen en dan een week fruit. En elke nieuwe soort 2 dagen proberen om te zien of het iets is voor onze kleine mamzella...

Mijn eerste-twee-wekenplan:
D1&2: Broccoli
D3&4: Worteltjes
D5&6: Courgette uit onze tuin!!
D7: tomaatje en broodkorstje om op te sabbelen

 De éérste ronde courgette uit de tuin! Mmmm :-)

D8&9: Meloen
D10&11: Banaan
D12&13: Peer
D14: Stukje broodkorst en tomaatje

Iemand die nog tips wil aanbrengen of andere leuke ideetjes heeft om mee te beginnen?

Nog een kleine tip: De Rapley-methode zou niet meer risico op verslikking hebben dan papjes (papjes hebben soms nog onverwachte brokjes en daar kan de baby zich aan  verslikken!) maar K&G raadt aan om sowieso voorbereid te zijn op mogelijke verslikking als je aan bijvoeding begint!
Voor je eender welk vast eten aan je baby gaat geven, bekijk je dus best eens op de website van Kind & Gezin wat je moet doen in geval van verslikken.

5 opmerkingen:

 1. Hier begint het ook ferm te kriebelen. En iedereen denkt precies dat ik voor mijn eigen plezier wacht tot hij 6 maanden is. Zelfs Klaas! Die zei onlangs: "Ik wil hem gewoon graag eens zien eten!" En ik zei: "Ja, ik ook, hoor!" Tsk. 't Is beter voor Elliot, denk ik dan maar. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er is trouwens een Facebookgroep ook he. Zit je daar al op?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je gaat ze nog jaaaaaaaaren zien eten ;-) hihi (maar ik snap het hoor)
  Veel plezier ermee. Grappig dat weekmenu, ik bedenk dat zo allemaal niet op voorhand, ik zie wat wij eten en als er niets tussenzit wat ik aan Eden kan geven dan stoom ik wel iets dat we hebben liggen of schil ik een appelke ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ja Sofie, ik kan mij voorstellen dat het voor jou al veel normaler is :p Ik hou van plannetjes en schema's en op voorhand weten wat ik ga doen!

   Verwijderen

Laat gerust een berichtje na! Tips, opmerkingen, go for it :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...