woensdag 17 december 2014

Speculoos-kaastaart met mandarijntjes

December begint met Sinterklaasje bonne-bonne-bonne! En wij doen hier dan van bonne maman die dan ook een bijpassend taartje maakt . En wat schreeuwt er nu meer "Siiiint" dan speculoos en mandarijntjes? Juist ja, alleen de zwart-witte pieten en die mag ik jammer genoeg niet in de taart smijten. Bijgevolg dus alleen de speculoos en mandarijntjes.



Het is een kaastaart met een speculoos-bodem en mandarijnpartjes! Een echte crowd pleaser. Lekker fris en fruitig en die speculoos maakt het helemaal mmmm... Let's get to it!

Wat heb je er voor nodig?
Voor de bodem:
* 150-200g speculoos. Ik koop een pak uit de Aldi met zo 3 sub-pakjes en daar gebruik ik er 1 van, dat is 170g.
* 75g boter. Kies best boter die hard aanvoelt op frigotemperatuur.

Voor de vulling:
* 1 pakje philadelphiakaas of andere soortgelijke roomkaas
* 2 pakjes vanillesuiker
* Het sap van 1 citroen (ongeveer 50ml)
* 100ml water + een beetje extra
* 10g gelatineblaadjes
* 125g suiker
* 200-250ml room (gewoon 1 brikje of flesje)
* Mandarijntjes uit 1 of 2 blikjes. Je kan ook ander fruit doen natuurlijk maar dit past wel bij de speculoos én bij de Sint.

Hoe maak je het?
De bodem:
1. Vet een springvorm in met olie en bekleed deze met plastic folie. Dit zorgt ervoor dat je je taart niet in een springvorm moet serveren, altijd handig! ;-)

2. Verpulver de speculoos, dit gaat het makkelijkst met de achterkant van een soeplepel en een kom. Een paar minuten hard labeur en je krijgt prachtig speculoos-zand.


3. Klop de boter zacht en meng met de verpulverde speculoos tot je een egale kruimelige massa hebt.

4. Giet het mengsel in de springvorm en duw goed aan met de achterkant van een soeplepel tot je een stevige bodem krijgt. Zet de springvorm dan in de frigo. De kou zal de boter weer laten verharden en dan heb je een lekkere bodem.


De vulling:
1. Laat de gelatineblaadjes weken in wat koud water.

2. Breng de 100ml water aan de kook in een klein kookpotje. Knijp de gelatineblaadjes uit en smelt ze samen met de suiker in het kokende water tot je een suikerstroopje krijgt. Even goed roeren en laat dan afkoelen.

3. Voeg de roomkaas, vanillesuiker en het citroensap samen in een mengkom en klop goed los. Als het watermengsel afgekoeld is mag je het bij de roomkaas voegen.

4. Klop de room half op en voeg toe aan de vulling. Je hebt nu een vrij lopende, witte vulling die een beetje lijkt op yoghurt ofzo.


Samenstellen:
Verkruimel de mandarijnpartjes van één blikje en dep ze een beetje
droog met wat keukenpapier. Verspreid dan de mandarijnstukjes over de koude bodem.



Giet hierover het kaasmengsel en laat alles afkoelen en opstijven voor minstens 2 uur. Om de taart te ontvormen moet je even langs de rand gaan met een mesje, anders "breekt" de kaastaart als je de springvorm opent. Je kan de taart vervolgens met plastic en al opheffen, op een bord/plateau/... zetten en het plastic er langs onder aftrekken.

Je kan de kaastaart eventueel nog versieren met wat extra mandarijnpartjes als je dat lekker vindt!


Et voila, een lekkere en taart waarvoor je niet eens een oven nodig hebt!

Natuurlijk hoort deze taart niet alleen bij Sinterklaas. Ik maak hem ook af en toe voor een verjaardag of als we gevraagd worden om een dessertje mee te nemen ofzo. Succes gegarandeerd!



2 opmerkingen:

  1. Dit ga ik zeker uitproberen, klinkt lekker en makkelijk. Bedankt voor het receptje. Misschien klinkt dit raar, ik weet het niet, maar ik wist dus niet dat mandarijntjes in blik bestonden: is dit beter dan verse voor dit recept?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hé Inge, mij lijkt het vooral dat de velletjes van verse mandarijntjes niet zo lekker zouden zijn. De mandarijntjes uit blik zijn volledig ontveld en je hebt dus alleen nog het zachte vruchtvlees over, daarom gebruik ik de blikjes :-)

      Verwijderen

Laat gerust een berichtje na! Tips, opmerkingen, go for it :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...