woensdag 3 september 2014

Zalmfilet in bladerdeeg

We zijn niet zo'n echte vis-eters eigenlijk... Voornamelijk wegens gebrek aan vis-ideetjes. Tonijnsalade en pasta-zalm-spinazie waren tot nu toe onze enige receptjes - tot ik afgelopen maand voor mijn mama en mijn schoonzus eens iets nieuws uitprobeerde: zalmfilet in bladerdeeg met spinazie en kruidenkaas.

Opnieuw best gemakkelijk en su-per-lekker! Ik ben meestal niet zo voor de moeilijke gerechten, zolang het maar lekker is, toch? Niet te veel nadenken, gewoon alles bij elkaar smijten!


Wat heb je nodig?
- 1 zalmfilet per persoon (wij gebruiken die uit de diepvries van de Aldi, werkt prima! Wel even ontdooien)
 - viskruiden (of: peper, zout, dille, rozemarijn, oregano, ...)
- 1/2 zak spinazie per persoon, je weet wel, die grote zakken met groene blaadjes? Dat krimpt enorm! Minder kan natuurlijk ook als je echt niet voor spinazie bent.
 - 1 pakje kruidenkaas, type philadelphia of roomkaas met kruiden. Je gebruikt ongeveer 2 eetlepels per persoon, meer of minder kan uiteraard ook.
 - 1/2 vel bladerdeeg per persoon
 - 1 eitje + een scheutje melk voor het insmeren van het bladerdeeg voordat je gaat bakken


Hoe maak je het?
1. Bak de spinazie en kruid met wat peper en zout. Het mooie woord is denk ik sauteren maar je smijt dus gewoon alles in een grote pan met een beetje (olijf)olie en dan roer je er af en toe in tot het een klein hoopje zielige gekrompen spinazie is. ;-)
Laat dit uitlekken in een vergiet en dep het extra vocht na een tijdje weg met wat keukenpapier.

2. Leg je bladerdeeg klaar. Als je een rond bladerdeeg heb snij je het doormidden en snij je langs je zijkanten een klein reepje weg om het wat meer vierkantig te maken. Ik leg de bladerdeegvelletjes dan een beetje uit elkaar op het bakpapier op een bakplaat.

3. Kruid de zalmfilet met de viskruiden langs beide kanten. Je kan er eventueel ook wat citroensap over doen als je dat lekker vindt.
Je kan nu ook best je oven opzetten om voor te verwarmen op 180°C.

4. Maak je pakketje: Leg eerst een hoopje spinazie op de onderste helft van het bladerdeegvel, ongeveer in de grootte van de zalmfilet. Hou zeker een randje over aan de zijkanten zodat je het pakketje dicht kan maken! De bovenkant van het bladerdeegvel sla je op het einde over de vulling dus leg de vulling ook zeker niet te hoog!

Dit is al wel een grote hoeveelheid kaas, doe er gerust wat minder op want wij zijn nogal kaasliefhebbers :-)

Op de spinazie leg je je zalmfilet en daarbovenop smeer je wat kruidenkaas naar smaak. Niet te weinig want dan is het te droog, niet te veel want dan het je erg veel kaas. Ik gebruik ongeveer 2 eetlepels. 

5. Sla de bovenkant van het bladerdeegvel over de vulling en plooi de randjes overal goed dicht. Maak hiervoor de randjes wat nat met water zodat het wat plakkeriger wordt. Daarna ga je er met een vork langs om de randen in elkaar te duwen.

6. Klop een eitje los met een geutje melk en smeer de pakketjes goed in zodat ze mooi bruin kunnen bakken. Bovenop strooi je nog een beetje viskruiden. Schuif het geheel dan in je voorverwarmde oven en laat ongeveer 25-30 minuten bakken.

Als het goudbruin is, is het klaar!


Serveer met een lekker fris, kleurrijk slaatje en geniet er van :-)

6 opmerkingen:

  1. Mmmmm, lekker! Weer een receptje om eens uit te proberen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zondag geprobeerd; super lekker ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben mijn meal plan voor deze week aan het maken en dit zal ons avondeten zijn voor donderdag. Ik kijk er nu al naar uit! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jaaa, het is echt zo makkelijk en jaaa, het is echt zo lekker!
    Evelien, you are awesome! :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje na! Tips, opmerkingen, go for it :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...