woensdag 10 september 2014

Patisson in de oven

Via een facebookgroep over tuinieren had ik al gelezen over de patisson. Het is een soort pompoenachtige courgette-groente en dat groeit dus blijkbaar heel goed hier. Nadat we van Jeff's oma een patisson uit haar eigen moestuin kregen, zijn we helemaal overtuigd om het volgend jaar zelf te planten!


Je kan er vanalles mee maken en ik besloot een ovenschotel uit te proberen. Na wat zoeken in onze eigen moestuin vond ik nog een ronde courgette en wat kerstomaatjes, en daarmee hebben we een echt feestmaal gecreërd! Zeg nu zelf, dit ziet er toch super lekker uit?!


Aangezien iedereen nogal enthousiast reageerde op mijn foto op de facebookpagina, deel ik vandaag  het recept :-)

Wat heb je nodig?
* 1 patisson per 2 personen (ik denk dat die van ons ongeveer 20cm in diameter was?)
* 500 g gehakt
* 1 ui
* Enkele teentjes knoflook, afhankelijk van hoe graag je look eet
* 1 (ronde) courgette
* 2 tomaten
* Enkele kerstomaatjes
* Twee keer een handvol geraspte parmesaan
* 1 theelepel thijm
* peper en zout en olijfolie

Hoe maak je het?
1. Kook de patisson gedurende 10 minuutjes. Gewoon zo in het water smijten (nadat je hem gewassen hebt uiteraard). Laat het daarna even afkoelen zodat je je vingers niet verbrandt. Snij het hoedje van de patisson er voorzichtig af, haal de zaden eruit en hol de patisson uit. Het vruchtvlees zelf moet je niet weggooien, dat gebruiken we voor de vulling!

2. Giet een scheutje olijfolie in een ovenschotel en zet de patisson in het midden. Kruid de binnenzijde van de patisson met wat peper en zout en laat het hoedje nog even aan de kant.

2. Snij de ui en de look in kleine stukjes. Laat ze even garen en gooi er dan je gehakt bij.

3. Snij ondertussen de courgette en de grote tomaten in kleine blokjes. Zodra het gehakt volledig gekleurd is, kan je de courgette en de tomaten een 2-tal minuutjes mee laten garen. Snij dan het vruchtvlees van de patisson ook in kleine stukjes en voeg ze toe aan de vulling. Nu is een goed moment om de oven op te zetten om voor te verwarmen op 180°.

4. Zet je vuur af en voeg de thijm en een handvol parmesaanse kaas toe en kruid je nog wat bij met peper en zout. Roer dit er goed onder en vul je patisson met het mengsel. Het mag gerust een beetje boven de rand uitkomen. Zet het hoedje er op en giet de rest van de vulling rond de patisson.

5. Snij je kerstomaatjes in de helft en verdeel ze over de vulling. Strooi hierover de tweede handvol parmesaanse kaas en schuif de ovenschotel voor een klein half uurtje in je voorverwarmde oven.


Wij hebben er wat couscous bij gegeten, dat paste er echt goed bij. Je kan de patisson gewoon zo opeten, het is een beetje zoals een courgette. Moest je geen patisson vinden dan kan je altijd dit recept gebruiken voor een gevulde courgette.

Probeer het zeker eens uit en laat me weten wat je er van vindt!

3 opmerkingen:

  1. Smaakt en ruikt lekker! Ik heb zoiets gegeten bij een vriendin hier in Brazilië. Alleen dat het niet met gehaktvlees was maar met fijngesneden stukjes varkensworst. zo van die oranjekleurige worst die je in alle mediterraanse landen vindt en ook in Zuid Amerika.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Pattisons zyn heerlijk ! Pure nostalgie voor mij, want als kind aten we dit ook regelmatig. Die van jou ziet er bangelijk lekker uit, maar eerlijk ? Mijn omaatje maakte de beste. :)

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje na! Tips, opmerkingen, go for it :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...