woensdag 24 september 2014

Makkelijke pompoensoep

De herfst is begonnen en het is tijd voor een paar seizoensproductjes! Een ervan is de alom gekende pompoen. Wij hadden er dit jaar een heleboel in de tuin maar toen ik ze wilde uitdelen aan vrienden en familie bleek dat er maar zeer weinig mensen weten wat ze ermee moeten doen. "Soep maken?" zei ik, en zij zeiden "kweenie hoe dat moet!"
Bon.

Na vandaag kan je dat in elk geval niet meer zeggen! Pompoensoep is superlekker! Je kan het gewoon gezond bij enkel groenten en water en kruiden houden, maar ik vind dat bij deze soep wel een beetje room past. Dat maakt de textuur ook iets zachter (allez, dat vind ik dus persoonlijk zo zelf he), inbinden noemt dat ofzo.

 Het is dus supermoeilijk om een foto te trekken van soep!! 
Amai...

Wat heb je nodig:
* 1 ui
* enkele teentjes look
* Een dikke lepel boter of olijfolie
* 1 pompoen
* Water
* 2 bouillonblokjes (wij hebben toevallig runderbouillon maar kip of groenten kan ook)
* 1 eetlepel thijm oftewel 2-3 takjes afgerist
* 3 laurierblaadjes
* Optioneel: een potje room

Hoe maak je het?
1. Begin eerst met de pompoen te snijden want dat is wel even wat werk. De schil moet er af, de pitten moeten er uit (kan je eventueel aan de kant leggen en drogen om volgend jaar te zaaien in de moestuin!) en dan snij je het vruchtvlees in grove stukken. 

Dit bedoel ik dus met grove stukken

2. Snij de ui ook in grove stukken en stoof dit gaar in een grote pot. Snij ondertussen de look en voeg die ook toe. Na een minuutje kan je de stukken pompoen er bij smijten. 

3. Laat een minuutje stoven en voeg dan water toe tot alles net onder staat. Voeg de bouillon, thijm en laurier toe en laat alles 30 minuten op een zacht vuurtje koken.

Dat ziet er toch supergezellig uit zo!

4. Als alles goed zacht is kan je de laurierblaadjes er uit halen en de soep mixen. Voeg als laatste nog de room toe en proef eerst voor je serveert! Eventueel kan je wat bijkruiden met peper en zout. Peper mag er in dit huishouden altijd bij (behalve als er bezoek komt waarvan ik weet dat ze niet van spicy houden) en zout dat hangt af van de smaak van de groenten en de hoeveelheid.

 
Zo, dat was nu toch niet zo moeilijk he? Het moeilijkste is dus echt gewoon het snijden van diene pompoen. Als dat gedaan is, is de rest een peace of cake. Mmmm, cake...
Enjoy!!

4 opmerkingen:

  1. Ik doe er ook altijd het wit van een prei bij. Naast pezo is kruiden met curry ook een optie.
    En ooit maakte ik een receptje met sinaasappel: superlekker.

    O ja, publiceren met mijn WP-account wil maar niet lukken :-(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, dit doet mij denken aan mijn enige soepreceptje! Wortel-kokossoep met curry en koriander. Misschien niet herfstig, maar ik ontdekte die in het najaar, dus it brings back memories!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heya!
    De pitjes kan je ook roosteren (zie http://kookrecepten.wordpress.com/2007/10/09/geroosterde-pompoenzaadjes/) en als borrelnootje oppeuzelen of je kan de geroosterde zaadjes in een pompoen brooddeeg mengen :-) een echte aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. bij ons in kinderopvang vonden de kinderen puree met pompoen ook steeds super lekker.
    Ohja en naart schijnt als je aardappel bij u soep gooit dat je dan ook dat romigere structuur krijgt (alleen vergeet ik het dus altijd :s)

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje na! Tips, opmerkingen, go for it :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...