maandag 18 augustus 2014

Ovenschotel à la moussaka

Een van de lievelingsgerechten van den echtgenoot is moussaka. Ik had het nog nooit gemaakt omdat ik niet zo van lam hou, maar ik wilde hem eens verrassen. Een receptje opgezocht, het lamsvlees weggelaten en rundsgehakt in de plaats. Op de één of andere manier smaakte het niet echt naar moussaka maar het was wél een superlekkere ovenschotel, dus bij deze een receptje!

Voor het bakken - tip: gebruik een grotere ovenschotel!

Wat heb je nodig?
- 500g gehakt (in principe lam, maar wij deden dus rund)
- 1 ui
- 4 teentjes look (of meer, look is altijd goed!)
- Een halve ronde courgette of 1 à 2 gewone courgetten
- 1 aubergine
- 2 takjes rozemarijn, afgerist (of 1-2 lepels rozemarijnstukjes uit een potje)
- 4 aardappelen
- 200 ml room of melk

Voor de saus:
- 500 ml melk
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 1 klein potje tomatenpuree

Voor bovenop:
- Een pakje fetakaas (150-200g)
- 2 grote tomaten of een paar kleintjes


Hoe maak je het?
Pel en snipper de ui en laat even bakken in een grote pot met wat olijfolie. Bak het gehakt hierbij. Snij de courgette en augerbine in kleine blokjes en laat ze mee stoven tot de groenten zacht zijn.

Snij de aardappelen in plakjes en leg ze in een ovenschaal met een beetje olijfolie. Pers de knoflookteentjes erover en giet de 200 ml room of melk erover. Wij deden room maar dat was wel erg zwaar, de volgende keer dus melk! Kruid met een beetje peper en zout.

Maak een bechamelsaus van de melk, bloem en de boter en voeg dan de tomatenpuree toe. Kruid met wat peper en zout.

Verwarm je oven voor op 180°. Leg de groenten/gehakt-mengeling op de aardappelschijfjes-met-room in de ovenschotel. Giet hierover de bechamelsaus. Snij dan de tomaten in schijfjes en leg deze op de saus. Als laatste verkruimel je er nog wat fetakaas over.

Laat de ovenschotel zo'n 45 minuten bakken op 180°.
Je kan het best 10 minuutjes laten rusten als je het uit de oven haalt.

 Na het bakken - heel mijnen oven vol saus... 
Daarom dus best een grotere schotel gebruiken ;-)

Smakelijk!!
Hoewel het geen echte moussaka is, is het nu toch een aanwinst voor onze menuplanning! Het is zelfs een schotel die ik zou durven maken als er bezoek komt, en dan moet het al écht goed zijn ;-)

4 opmerkingen:

  1. Mmmmmm, dat ziet er super lekker uit! Dat ga ik zeker eens namaken....ook met rundsgehakt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, moeten we ook eens proberen! Bij mij komt er ook een receptje aan op de blog, maar wel zevenduizend keer simpeler dan dat van u, haha. ^^

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben benieuwd Joyce! En de simpele dingen zijn meestal het lekkerst ;)

      Verwijderen
  3. Lijkt me lekker. Behalve die courgette.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een berichtje na! Tips, opmerkingen, go for it :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...